Valmistautuminen ensimmäisiä kuukautisia varten

Kuva äidistä ja tyttärestä käyttämässä tietokonetta yhdessä. Kuva kuvastaa kommunikoinnin tärkeyttä ja tyttären auttamista oikean tiedon löytämisessä.Jos puhut tyttärellesi kuukautisista, sinun tulee esitellä hänelle myös erilaiset saatavilla olevat suojat ja auttaa häntä valitsemaan itselleen paras vaihtoehto. Tutustuta tyttäresi pikkuhousunsuojiin, siteisiin ja helpoimmin asetettaviin tamponeihin. Etukäteen valmistautuminen tekee kuukautisten alkamisen helpommaksi tyttärellesi.

Kuva kalenterista maaliskuun kohdalla. Kuva kuvastaa kuinka on hyvä idea suunnitella etukäteen ja tietää milloin seuraavat kuukautiset alkavat, jotta voit varautua pitämällä esim. Tamponeja laukussa.  o.b.® tamponit
Kuukautisista puhuminen on tärkeää. Yhtä tärkeää on myös tutustuminen tuotteisiin käytännössä ennen kuukautisten alkamista. Tämä auttaa lievittämään tyttäresi mahdollista huolta.

Pikkuhousunsuojien käyttö ennen kuukautisten alkua

Monilla tytöillä ilmenee alusvaatteisiin kuivuvaa kirkasta tai valkoista vuotoa 1–2 vuoden ajan ennen ensimmäisiä kuukautisia. Täysin luonnollinen valkovuoto osoittaa, että sukupuolielimet ovat alkaneet toimia.  

Tämä on oivallinen hetki kertoa tytölle intiimihygieniasta kuukautisten aikaan. Kun puhut hänelle parhaillaan tapahtuvista fyysisistä muutoksista, voit myös selittää emätinvuodon olevan normaali murrosiän merkki. Tämä hälventää hänen epäilyksensä ja auttaa häntä tuntemaan olonsa varmaksi. Miksi et esittelisi tyttärellesi myös pikkuhousunsuojia? Ne imevät emätinvuodon sisäänsä ja auttavat tyttöä tuntemaan olonsa raikkaaksi. Voit näyttää ja/tai kertoa, kuinka pikkuhousunsuojia käytetään.

Murrosiässä monet tytöt ovat huolissaan siitä, että ensimmäiset kuukautiset alkavat yllättäen sopimattomalla hetkellä. Pikkuhousunsuojia voidaan käyttää päivittäin. Niitä voidaan käyttää myös ensimmäisten kuukautisten alkamisen varalta sekä silloin, kun tyttäresi vasta totuttelee tamponeihin.

Valmistautuminen

Voit esitellä tyttärellesi kaikki saatavilla olevat vaihtoehdot – tamponit ja siteet – hyvissä ajoin etukäteen. Anna hänen päättää, mikä vaihtoehto tuntuu hänestä parhaimmalta. Tämä auttaa tytärtäsi suhtautumaan positiivisesti kehossa tapahtuviin muutoksiin ja kehittämään luontevan naisellisen itseluottamuksen.

Monet tytöt suosivat tamponeja, koska ne ovat huomaamattomia ja hygieenisiä ja takaavat suuremman liikkumavapauden. Näin suosikkiurheilulajien harrastaminen on mahdollista myös kuukautisten aikana. Tamponit eivät myöskään synnytä hajuja, koska siteistä poiketen ne imevät verenvuodon sisäänsä jo kehon sisällä. Siksi veri ei synnytä kemiallisia reaktioita kosketuksissa ilman kanssa. Voit vakuuttaa tyttärellesi, että tamponeja voi hyvin käyttää ensimmäisistä kuukautisista lähtien! Ymmärrämme, että sinäkin voit olla huolissasi tyttäresi nuoren iän takia, mutta tamponien käyttö ei ole lainkaan ongelmallista. Etenkin o.b.® ProComfort™ Mini on suunniteltu sopivaksi nuorille tytöille. Kuukautisten alkuun mennessä immenkalvo on muuttunut pehmeäksi ja joustavaksi ihopoimuksi. Siksi tytöt voivat yleensä käyttää vaivatta pieniä Mini- tai Normal-kokoisia tamponeja.

Pitäisikö tyttärelleni varata vastaanottoaika lääkärille?

Jos kuukautiset ovat täysin normaalit, lääkärissäkäyntiä ei tarvita vain siksi, että kuukautiset ovat alkaneet. Tämä on silti sopiva aika tarkistaa, että tyttäresi rokotukset ovat kunnossa. Kansalliset suositukset puoltavat HPV-rokotteen ottamista ihmisen papilloomavirusta vastaan. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan vuodesta 2013 lähtien ja sen saavat ilmaiseksi 6.-9. -luokkalaiset tytöt. Rokote auttaa suojautumaan kohdunkaulan syövältä, ja se täytyy ottaa ennen sukupuolisen kanssakäymisen aloittamista. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä lääkäriin.