Synnytyksen jälkeen

Kuva naisesta suukottamassa ja nostamassa vauvaa.Onneksi olkoon! Sinusta on juuri tullut suloisen vauvan äiti! Tämä tarkoittaa, että opit koko ajan lisää uudesta kehostasi ja siinä tapahtuvista muutoksista. Koska hormonitasosi on vasta palaamassa normaaliksi, kuukautiset ovat todennäköisesti hieman poikkeavia muutaman kuukauden ajan.
  Kuva naisesta treenivaatteissa istumassa treenipallon päällä. Kuva kuvastaa liikunnan tärkeyttä kuukautistenkin aikana.
Huomaat varmasti joitakin muutoksia kehossasi. Tänä aikana vartalosi sopeutuu uuteen tilanteeseen, hormonitasapaino palautuu ennalleen ja kuukautiset alkavat taas uudestaan joidenkin viikkojen tai kuukausien kuluttua. Tärkeimmät sopeutumiseen liittyvät muutokset tapahtuvat kuuden viikon aikana synnytyksen jälkeen. Muihin kehon muutoksiin ja palautumiseen kuluu useita kuukausia.

Sukupuolielinten alue saattaa olla erityisen arka synnytyksen jälkeen. Jokainen uusi äiti kärsii verenvuodosta lapsen saannin jälkeen. Synnytyksen jälkeen kohdun limakalvo poistuu, ja tätä kutsutaan jälkivuodoksi. Synnytyksen jälkeisten päivien ajaksi suositellaan siteiden käyttöä. Kun jälkivuoto vähenee, pikkuhousunsuojien pitäisi riittää. Saatat huomata, että vuodon määrä vaihtelee kuukautiskierron aikana ja saattaa olla runsaampaa ovulaation aikaan. Se on aivan normaalia! Jos kuitenkin huomaat, että vuodon määrä kasvaa ja siihen liittyy epämiellyttävää hajua, värimuutoksia tai kutinaa ja kirvelyä, ota yhteyttä gynekologiin.

Kun kuukautiset alkavat uudestaan, tamponeja voidaan yleensä käyttää huoletta. Se, milloin kuukautiset taas alkavat, riippuu pitkälti siitä, imetätkö lastasi (ja miten paljon). Imetyksen vähentäminen voi palauttaa joidenkin naisten kuukautiskierron, mutta toisten kuukautiset alkavat vasta imetyksen täydellisen lopettamisen jälkeen. Jos et imetä, kuukautiset alkavat uudestaan noin 6–8 viikon kuluttua synnytyksestä.

Saatat huomata, että kuukautisvuoto on runsaampaa ja kestää aiempaa kauemmin. Voit myös todeta, että emättimesi muoto on hieman muuttunut. Siksi joudut ehkä löytämään uuden parhaan tavan tamponin asettamiseksi paikalleen.Jos tavallisesti käyttämäsi tamponi ei ehkä tunnukaan sopivalta, o.b.® ProComfort™ Super Plus ® tamponin mullistava DynamicFit™-teknologia antaa lisäsuojaa ja ainutlaatuinen SilkTouch™-pinta tekee käytöstä helppoa ja mukavaa.