Tyttäresi vartalossa tapahtuu muutoksia

Kuva tytöstä seisomassa peilin edessä, kokeilemassa vaatteita.Pieni tyttösi kasvaa kovaa vauhtia! Tämä on jännittävää aikaa myös vanhemmalle. Huomaat, kuinka tyttäresi keho, tunteet ja maailmankatsomus muuttuvat. Tyttäresi tullessa murrosikään olet tärkein ihminen, jolle hän voi puhua. Muistat ehkä itsekin olleesi joskus samassa tilanteessa. Pieni kertaus siitä, mitä murrosiässä tapahtuu, milloin ja miksi, auttaa sinua opastamaan tytärtäsi paremmin.

Milloin murrosikä alkaa?

Murrosikä on yksilöllinen prosessi. Tyttäresi keho kehittyy omaa vauhtiaan. Jotkut tytöt ovat fyysisesti lähes täysin kehittyneitä jo 12–13 vuoden iässä, kun taas toisilla murrosikä alkaa myöhemmin. Vaikka tyttäresi murrosikä alkaisikin tämän ystäviä myöhemmin, älä huoli! Hän ottaa pian muut kiinni ja alkaa kehittyä normaalisti muita nopeampaan tahtiin.

Älä ylläty lukiessasi, missä iässä mikin kehitysvaihe osoitetaan tapahtuvaksi. Nämä keskimääräiset luvut ovat vain viitteellisiä. Kuva osoittaa, milloin fyysiset muutokset tapahtuvat. Monenkin vuoden erot ovat normaaleja.
TYTTÄRESI VARTALOSSA TAPAHTUU muutoksia - MILLOIN MURROSIKÄ ALKAA? - o.b.® tamponit


Keho muuttuu askel askeleelta

Murrosiässä tyttäresi on todennäköisesti hyvin tietoinen vartalostaan, ja hän saattaa tuntea olonsa nolostuneeksi. Voit vakuuttaa tyttärellesi, että hänen kokemansa muutokset ovat normaaleja eikä ole olemassa sääntöjä siitä, milloin ja miten nopeasti kaiken tulee tapahtua. Kehittyykö yksi rinta toista nopeammin? Tästä ei tarvitse huolehtia. Suurimmalla osalla tytöistä epäsuhta tasaantuu itsestään ajan kuluessa. Voit auttaa tytärtäsi sopeutumaan vaikutuksiin, joita sukupuolihormoneilla on hikoiluun ja talirauhasiin. Kannusta tytärtäsi käyttämään päivittäin pesun yhteydessä saippuaa tai suihkugeeliä sekä deodoranttia. Tässä on helppo opas eri vaiheisiin, jotka tyttäresi tulee kokemaan.


 

 


Monet murrosikään liittyvät muutokset ovat sisäisiä, eikä edes tyttäresi pysty näkemään niitä. Voit kuitenkin auttaa tytärtäsi ymmärtämään, mitä tänä aikana tapahtuu ja miksi.
 

Naisen sukupuolielimet sijaitsevat pääasiassa kehon sisällä alavatsan alueella, jossa lantion luut suojaavat niitä. Näet tämän kaaviokuvista, joissa naisen anatomia on esitetty edestä ja sivulta.
Katso animaatio: kuvaan ilmestyy pieniä tekstilaatikoita, joissa kerrotaan enemmän sukupuolielimistä.
  


 
 
Jos haluat tietää enemmän kuukautisista ja kuukautiskierrosta ennen kuin kerrot niistä tyttärellesi, klikkaa tästä.