Miten tytölle kannattaa puhua?

Kuva kahdesta naisesta hymyilemässä riippukeinussa.Äitiemme sukupolvelle oli ehkä vaikeaa puhua murrosikään liittyvistä asioista suoraan. Nykyään voidaan puhua avoimemmin. On olemassa monia tapoja avata keskustelu luonnollisesti.

Kuva tytöstä juomassa pillillä mukista ja käyttämässä kännykkäänsä.Viittaus johonkin televisiosarjaan tai aikakauslehteen voi toimia helppona aloituksena. Kysy tyttäreltäsi, mitä hän jo tietää ja onko hän puhunut aiheesta ystäviensä kanssa. Lyhyet, toistuvat rupattelut ovat parempi vaihtoehto kuin yksi vakava keskustelu, jota seuraa vuosien odotus. Tee tyttärellesi selväksi, että vastaat mielelläsi hänen kysymyksiinsä aina, kun hän niin haluaa. Yritä saada hänet ymmärtämään, että kuukautiset eivät ole häpeällinen salaisuus. Ne ovat merkki terveydestä ja myös ylpeyden aihe: jotain, josta voi keskustella muiden kanssa. Tällainen valmistautuminen varmistaa, että tyttäresi suhtautuu kuukautisiin myönteisesti heti alusta alkaen.

Mitä tehdä, jos tyttö ei halua puhua?

Juuri kun ajattelet, että sinun olisi aika antaa lapsellesi kasvamiseen liittyviä neuvoja, hänestä tulee uppiniskainen ja kaikkitietävä. Kuulostaako tutulta? Tämä on aivan normaalia – ja jopa tervettä – käytöstä, joka on osa murrosiän kasvuprosessia. Muista, ettei tyttäresi ole enää lapsi. Hänestä on tulossa nuori nainen, joka alkaa ottaa vastuuta itsestään. Murrosikä ei ole helppoa aikaa, mutta avomielinen ja rauhoittava asenne voi auttaa vahvistamaan välillänne olevaa sidettä.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että hormonitason nousu murrosiässä aiheuttaa mielialan vaihteluja, joita kehittyvät aivot rauhoittavat tavallista hitaammin. On myös osoitettu, että aivot tukahduttavat hitaasti pelon tunteita. Tämän vuoksi murrosikäiset tuntuvat elävän alituisessa ahdistuneisuuden tilassa. Älä ota purkauksia henkilökohtaisesti! Jatka puhumista tyttärellesi tavalliseen tapaan ja kerro kuukautisten olevan osa jokapäiväistä elämää. Jos sinä olet rauhallinen ja luottavainen, hänkin suhtautuu pian asiaan samalla lailla.