Kuukautisten aikana – kuten aina muulloinkin

Kuva naisesta istumassa rannalla meditoimassa. Kuva kuvastaa, että on mahdollista rentoutua kuukautistenkin aikana.Tunnetko vatsassasi usein kiristävän tunteen kuukautisten aikana? Oletko pahantuulinen tai ärtynyt? Et ole yksin: kaikki naiset kärsivät välillä kuukautisvaivoista. Oireiden syiden ymmärtäminen ja hyödyllisten vinkkien lukeminen voivat auttaa sinua voimaan hyvin myös kuukautisten aikana – kuten aina muulloinkin.

Kuva naisesta kylpyammeessa venyttämässä jalkaansa ylöspäin. Kuva kuvastaa rentoutumista kuukautisten aikana.
Oletko koskaan pohtinut, mitä kehossasi oikeastaan tapahtuu ja mistä nämä lievät ja ärsyttävät tai joskus voimakkaatkin oireet johtuvat? Tässä on nopea katsaus aiheeseen:

Kiristävä tunne vatsassa alkaa usein kuukautisten alussa, kun munasolu on irtautunut munasarjoista ja kulkee alas munanjohdinta pitkin. Kohtu supistelee toistuvasti edistääkseen limakalvon ylimpien kerrosten irtautumista. Nämä kouristukset tuntuvat kuukautiskipuina.

Olet varmaankin kuullut, että kuukautiskierron aikaiset mielialan heilahtelut johtuvat hormoneista. Syynä ovat progesteroni - ja estrogeeni pitoisuuksien vaihtelut, jotka voivat vaikuttaa aivojen serotoniinitasoon (serotoniini on hyvää oloa tuottava kemikaali). Seurauksena olosi voi olla väsynyt ja ärtyisä tai saatat yhtäkkiä olla täynnä energiaa, jolloin mielialasi paranee entiselleen. 

Tässä on neljä parasta vinkkiä hyvän olon saavuttamiseen – sekä kuukautisten aikana että muina päivinä:
  1. Lähde liikkeelle! Kehoa ei välttämättä tarvitse rasittaa liikaa. Myös kohtuullinen liikunta ulkoilmassa tekee ihmeitä: mene kävelylle, pyörälenkille tai uimaan. Liikunta vaikuttaa oloosi positiivisesti. Se auttaa venyttämään vatsalihaksia ja lievittämään kouristuksia.
  2. Rentoudu ja tuo hiki pintaan! Kuumuus laajentaa verisuonia ja rentouttaa kehoa. Mene kuumaan suihkuun, saunaan tai kylpyyn: tämä edistää verenkiertoa.
  3. Hemmottele itseäsi ja piristä mielialaasi! Varaa aikaa ystävien tapaamiseen tai suosikkielokuvasi katsomiseen. Hemmottele itseäsi maukkailla ja terveellisillä ruoilla.
  4. Muista nukkua tarpeeksi! Uni on tärkeää monista syistä. Riittävä uni ylläpitää kehon hormoni- ja verensokeritasapainoa ja antaa kehollesi mahdollisuuden rentoutua. Mene pienille iltapäivänokosille – herätessäsi tunnet olosi uudestisyntyneeksi.