Naisten vallankumous

Kuva alkuperäisestä o.b. tamponipaketista. Kuva on seepianvärinen.Voisitko kuvitella elämää ilman tamponeja? Minkälaista olisi, jos et tiettyinä päivinä voisikaan uida tai pukeutua vartalonmyötäiseen suosikkimekkoosi, joka jäisi kaappiin roikkumaan? o.b.®-tamponeista tuli itseluottamuksen symboli ja tärkeä osa miljoonien naisten elämää jo yli 65 vuotta sitten. Lue lisää o.b.®-idean synnystä ja roolista, joka naispuolisella gynekologilla ja intohimoisella uimarilla oli legendaarisen tuotteen kehityksessä. Kuva alkuperäisestä o.b. tamponipaketista. Kuva on seepianvärinen.

Vuonna 1947 saksalainen insinööri Carl Hahn törmäsi tamponimainokseen selaillessaan amerikkalaista aikakauslehteä. Tuote teki häneen heti vaikutuksen: samanlaista hygieniatarviketta ei tunnettu Saksassa. Tuotteen tuominen markkinoille tulisi mullistamaan naisten intiimihygienian. Insinöörin hanketta tukivat asianajaja Heinz Mittag ja – mikä tärkeämpää – tohtori Judith Esser. Tämä naispuolinen gynekologi ja intohimoinen uimari toimi projektin lääketieteellisenä neuvonantajana. Judith Esser oli kiinnostunut parantamaan naisten elämää sekä ammattinsa puolesta että vahvoista henkilökohtaisista syistä: hän halusi löytää vaihtoehdon 1940-luvulla myytäville kookkaille siteille voidakseen nauttia uintiharrastuksestaan päivittäin!

Yhdessä nämä kolme pioneeria kehittivät o.b.®-tamponin. Nimi heijastaa alkuperäistä ideaa kirjaimellisesti, koska o.b.® on lyhennys saksankielisistä sanoista ”ohne Binde” eli 'ilman sidettä'. Tuotteen nimeksi valittiin lyhenne, koska se oli hienovarainen, moderni ja sopivan kompakti. Lyhenteestä tulikin menestyksekäs: sekä tuotteen suosion että nimen lyhyyden takia o.b.® on nykyään tamponien kutsumanimi monessa maassa!